Bulut bilişimde bir dizi terim ve kavram vardır fakat herkes hepsine aşina değildir. Yardımcı olmak için, sık sorulan soruların bir listesini ve bu kısaltmalardan birkaçının anlamlarını bir araya getirdik. Tüm bunları ve daha fazlasını öğrenme kaynaklarımızda bulabilirsiniz.
Konteyner Teknolojisi Nedir?
Konteynerler, herhangi bir ortamda çalışmak için gerekli tüm unsurları içeren yazılım paketleridir. Bu şekilde, konteynerler işletim sistemini sanallaştırır ve özel bir veri merkezinden genel buluta ve hatta geliştiricinin kişisel dizüstü bilgisayarına kadar her yerde çalışır. Konteynerleştirme, geliştirme ekiplerinin hızlı hareket etmesine, yazılımı verimli bir şekilde dağıtmasına ve benzeri görülmemiş bir ölçekte çalışmasına olanak tanır. Daha Fazla.
Konteyner Teknolojisi ile Sanal Makineler Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sanal makinelere zaten aşina olabilirsiniz: Linux veya Windows gibi bir konuk işletim sistemi, temel donanıma erişimi olan bir ana bilgisayar işletim sisteminin üzerinde çalışır. Konteynerler genellikle sanal makinelerle (VM’ler) karşılaştırılır. Sanal makineler gibi, konteynerler de uygulamanızı kitaplıklar ve diğer bağımlılıklar ile birlikte paketlemenize izin vererek yazılım hizmetlerinizi çalıştırmak için yalıtılmış ortamlar sağlar. Bununla birlikte, konteynerler geliştiricilere ve BT Operasyon ekiplerine birlikte çalışabilecekleri çok daha işlevsel bir yapı sunduğundan benzerlikler burada sona eriyor ve sayısız fayda sağlıyor. Konteynerlerin sanal makinelerden ayıran en temel özellik, konteynırlar da işletim sistemi düzeyinde sanallaştırılırken, sanal makineler donanım düzeyinde sanallaştırılır, işletim sistemi çekirdeğini paylaşır ve bellek sanal makinelerinin ihtiyaç duyduğu belleğin bir kısmını kullanır. Daha Fazla.
Kubernetes Teknolojisi Nedir?
Kubernetes, konteynere alınmış uygulamaları dağıtmak, ölçeklendirmek ve yönetimini otomatikleştirmek için kullanılan açık kaynaklı bir sistemdir. Kubernetes, Google tarafında geliştirilip 2014’te açık kaynak olarak piyasaya Cloud dünyasının kullanımına sunulmuştur. Kubernetes, Google’ın konteynere alınmış iş yüklerini 15 yıllık çalıştırma ve açık kaynak topluluğunun değerli katkılarına dayanmaktadır. Google’ın dahili küme yönetim sisteminden esinlenen Borg, Kubernetes uygulamanızı dağıtmak ve yönetmekle ilgili her şeyi kolaylaştırır. Otomatik konteyner düzenlemesi sağlayan Kubernetes, güvenilirliğinizi artırır ve günlük işlemlere atfedilen zamanı ve kaynakları azaltır. Daha Fazla.
Mikro Servis Mimarisi Nedir?
Mikro servis mimarisi (genellikle mikro servisler olarak kısaltılır), uygulamalar geliştirmek için bir mimari tarzı ifade eder. Mikro servisler, büyük bir uygulamanın her bir bölümün kendi sorumluluk alanına sahip olduğu daha küçük bağımsız parçalara ayrılmasına izin verir. Tek bir kullanıcı isteğine hizmet etmek için, mikro servis tabanlı bir uygulama, yanıtını oluşturmak için birçok dahili mikro servisi çağırabilir. Konteynerler, bağımlılıklar hakkında endişelenmeden hizmetleri geliştirmeye odaklanmanıza izin verdiği için çok uygun bir mikro servis mimarisi örneğidir. Modern bulut tabanlı uygulamalar, genellikle konteynerler kullanılarak mikro servis olarak oluşturulur. Daha Fazla.
Hibrit Bulut Teknolojisi Nedir?
Hibrit bulut, uygulamaların farklı ortamların bir kombinasyonu halinde çalıştığı bir buluttur. Hibrit bulut yaklaşımları yaygındır, çünkü birçok kuruluş son on yılda şirket içi altyapıya büyük ölçüde yatırım yapmış ve sonuç olarak nadiren yalnızca genel buluta güveniyorlar. Hibrit bulutun en yaygın örneği, şirket içi veri merkezi gibi özel bir bilgi işlem ortamını ve Google Cloud gibi genel bir bulut bilişim ortamını birleştirmektir. Daha Fazla.
ETL Nedir?
ETL, ayıklama, dönüştürme ve yükleme anlamına gelir ve kuruluşların birden çok sistemden verileri tek bir veritabanı, veri deposu, veri ambarı veya data lake ile birleştirmesi için geleneksel olarak kabul edilen bir yoldur. ETL, eski verileri depolamak için veya – bugün daha tipik olduğu gibi – iş kararlarını analiz etmek ve yönlendirmek için verileri toplamak için kullanılabilir. Kuruluşlar onlarca yıldır ETL kullanıyor. Ancak yeni olan şey, hem veri kaynaklarının hem de hedef veritabanlarının artık buluta taşınmasıdır. Buna ek olarak, artık toplu ardışık düzenlerle (toplu gruplar halinde işlenen verilere karşılık gerçek zamanlı olarak sürekli veri akışlarını işleyen ardışık düzenler) birlikte birleştirilen akışlı ETL düzenlerinin ortaya çıktığını görüyoruz. Daha Fazla.
Data Lake Teknolojisi Nedir?
Data Lake, büyük miktarlarda yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri depolamak, işlemek ve güvence altına almak için tasarlanmış merkezi bir depodur. Verileri kendi yerel formatında saklayabilir ve boyut sınırlarını göz ardı ederek her çeşit veriyi işleyebilir. Daha Fazla.
Veri Ambarı Teknolojisi Nedir?
Veriye dayalı şirketler, kuruluşları genelinde büyük miktarda veriyi yönetmek ve analiz etmek için sağlam çözümlere ihtiyaç duyar. Bu sistemler, düzenlenmiş endüstriler için ölçeklenebilir, güvenilir olmakla birlikte ayrıca çok çeşitli veri türlerini ve kullanım durumlarını destekleyecek kadar esnek olmalıdır. Gereksinimler, herhangi bir geleneksel veritabanının yeteneklerinin çok ötesine geçer. Veri ambarının devreye girdiği yer burasıdır. Veri ambarı, satış noktası işlemleri, pazarlama otomasyonu, müşteri ilişkileri yönetimi ve daha fazlası gibi birden çok kaynaktan gelen yapılandırılmış ve yarı yapılandırılmış verilerin analizi ve raporlanması için kullanılan kurumsal bir sistemdir. Bir veri ambarı, anlık analiz ve özel raporlama için uygundur ve hem güncel hem de geçmiş verileri tek bir yerde depolayabilir. Zaman içinde verilere uzun menzilli bir görünüm vermek üzere tasarlanmıştır ve bu, onu iş zekasının birincil bileşeni haline getirir. Daha Fazla.
Akış Analizi Nedir?
Akış analizi, veri kayıtlarının gruplar halinde değil, sürekli olarak işlenmesi ve analiz edilmesidir. Genel olarak akış analizi, veriler oluşturulurken sürekli bir akışta küçük boyutlarda (genellikle kilobayt cinsinden) veri gönderen veri kaynağı türleri için kullanışlıdır. Daha Fazla.
Makine Öğrenimi Teknolojisi Nedir?
Günümüzün işletmeleri veri bombardımanı altındadır. Daha iyi iş kararları almak için, bunu anlamalılar. Ancak karmaşıklık ile birleşen büyük hacim, verilerin geleneksel araçları kullanarak analiz edilmesini zorlaştırır. Verilerdeki kalıpları ve içgörüleri belirlemek için analitik modeller oluşturmak, test etmek, yinelemek ve dağıtmak, çalışanların zamanını tüketir. Daha sonra konuşlandırıldıktan sonra, bu tür modellerin de piyasa durumu veya verilerin kendisi değiştikçe izlenmesi ve sürekli olarak ayarlanması gerekir. Çözüm, makine öğrenimidir. Makine öğrenimi, işletmelerin verileri sisteme makine öğrenimi algoritmalarıyla eldeki sorunun nasıl çözüleceğini ve zaman içinde nasıl daha iyi hale getirileceğini öğretmelerine olanak tanır. Daha Fazla.