Google Cloud Platform ile yedekleme (Backup) politikaları ve felaket kurtarımı (Disaster Recovery) senaryolarını güvenli bir mimaride sağlayabilmektedir.
YEDEKLEME(BACKUP) POLİTİKALARI
Kendi sunucularınızda barındırdığın veri merkezleriniz için, Backup alanı olarak Google Cloud Storage ı kullanıyoruz. Backup alanı olarak Google Cloud Storage kullanmanın avantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz :
1) Öncelikle yedekleme verileriniz, lokal veri merkezlerinizden farklı bir lokasyon olarak, en önemli bulut servis sağlayıcılarından olan Google’ın veri merkezlerinde, kriptolu ve güvenli bir şekilde saklanmış olacaktır.
2) Google Cloud Storage üzerinde PetaByte büyüklünde datayı, çok uygun fiyatlara sadece kullandığın kadar ödeyerek tutabilirsin. Baştan bir saklama alanı satın almaya ve rezervayon yapmaya gerek yoktur.
3) Google Cloud Storage’ın “Object Versioning” özelliğiyle bütün silinen verilerinize erişebilir ve restore edebilirsiniz. Yine aynı şekilde aynı isimle üstüne yazılan dosyaların eski versiyonlarına erişmek oldukça kolaydır.
4) Çok nadir eriştiğiniz backup ve arşiv verilerinizi sınıflandırabilir ve Coldline ve Nearline storage’lar kullanarak maliyetlerinizi çok daha uygun maliyetlere indirebilirsiniz.
5) Google Cloud Storage “Object Lifecycle Management” özelliğiyle data larınızı yaşlandırabilirsiniz. Örnek olarak 3 ay dan daha eski data ları “Nearline Storage” da, 6 aydan eski data ları “Coldline Storage” da 1 yıl dan daha eski verileri ise sil şeklinde otomatik kurallar oluşturarak, maliyetinizi optimize edebilirsiniz.
Bir Backup uygulamasında kesintisiz ve yüksek kapasiteli bir network bağlantısı kaçınılmazdır. Biz de lokal veri merkezinizi, Google Cloud Ağına eriştirirken kullanılan bağlantı yöntemlerinden biride Partner Interconnect’dir. Partner Interconnect sayesinde Local Network’ünüzü Layer 2 katmanında Google VPC Network’e extend etmiş oluyor, arada özel, güvenli ve Google SLA ile garanti altına alınmış bir Network bağlantısı kurmuş oluyoruz. Partner Interconnect ile bağlantı hızınızı 50 Mbps dan 50 Gbps lara kadar farklı aralıklarda çok makul fiyatlar üzerinden belirleyebilir ve bu bağlantınızı diğer Google Cloud servislerine erişirken de kullanabilirsiniz.
FILE SERVER YEDEKLERİ, ARŞİV VERİLERİ VE VM YEDEKLEMELER
İster Linux ister Windows file server larınız olsun, dosyalarınızı sürekli olarak Google Cloud Storage a replike edebilir ve bir disaster durumunda bütün datalarınızı tekrar dan file server ınıza restore edebilirsiniz. Yine file server ınızda silinen veya üzerine daha yenisi yazılan dosyalarınızı Cloud Storage üzerinden restore edebilirsiniz.
İsterseniz Goolge Cloud Storage ı, bir NAS cihazı gibi sisteminize dahil edebilir ve Google Cloud Storage a sistemlerinizden NFS ve CIFS protokolleriyle bağlanabilirsiniz.Böylece Google Cloud Storage ı NFS protokol aracılığı ile sistemlerinize bağlayabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse oluşturduğunuz NFS share alanına Windows Operation system üzerinden \local_nfsshare şeklinde erişebilirsiniz. Böylece Otomatik VM Backup alan uygulamanız direk backup ları Google Cloud Storage üzerine almış olur. Veya depolamak istediğiniz arşiv datalarını otomatik olarak veya manuel sürükle bırak kolaylığı ile direk Google Cloud Storage üzerine göndermiş olursunuz.
DISASTER RECOVERY SENARYOLARI
Devamlı değişen data larınızın olduğu, MYSQL, POSTGRESQL ve MSSQL gibi çok önemli Backend servislerinizin bir read replikasını, direk Google Cloud SQL servisleri üzerine veya Google Compute Engine üzerine kuracağınız SQL servisleri üzerine gönderebilirsiniz. Yine dilerseniz oluşturacağınız otomatik SQL backup task leri ile, SQL backup larınızı, bu oluşturduğunuz read replika lar üzerinden alır, Local data center ınız üzerindeki Master SQL lerinizi hiç yormamış olursunuz.Herhangi bir disaster senaryosunda sadece SQL servisinizin üzerinde yapacağınız küçük bir ayar ile SQL servislerinizi kullanmaya devam edebilirsiniz.
Yine aynı şekilde devamlı değişen data sı olan HA bütün servislerinizin bir kopyasını Google CLoud Compute Engine üzerinde tutabilir, böylece bir disaster anında sistemlerinizi hem çok hızlı ayağa kaldırmış olur hem de sıfır veya sıfıra yakın bir data kaybı yaşamız olursunuz. Örnek vermek gerekirse Microsoft Active Directory DC nizi, farklı bir Active Dİrectory Site oluşturarak Google compute engine üzerinde barındıra bilirsiniz. File Server larınızıda yine aynı şekilde Backup senaryosunda belirttiğimiz gibi anlık replikasını Google Cloud Storage üzerinde tutabilir ve disaster durumunda hiç data kaybına mal vermeden Google Cloud Storage üzerinden erişime açabilir ve aynı şekilde Google Cloud Compute Engine üzerinde açaçığımz file server üzerine dataları çok hızlıca replike edebiliriz. Çok değişen datası olmayan web server vb. gibi frontend servislerimizinde günlük vm backup kopyalarını Google Cloud Storage üzerinde tutabilir ve bu vm backup ları (.vmdk, .vhd, raw gibi çoğu vm disk format ) Google Compute Engine imaj lara convert edip, bu imajları dakikalar içinde Google Cloud VM olarak açabiliriz. Backup ve Disaster recovery senaryoları zorlu ve devamlılık isteyen işlemlerdir. Biz burada Google Cloud Partner Interconnect bağlantı altyapısına ve Google Cloud Storage ın gelişmiş backup özelliklerine güveniyoruz. Disaster senaryolarında yapılacak DNS ve network değişikliklerinde uzman kadromuzla her zaman bize güvenebilirsiniz.