Bulut tabanlı depolama ve paylaşım hizmeti veren Google Drive, kullanıcılarına çevrim içi dosya saklama ve paylaşma imkânı sunan bir platformdur. Drive, popüler bir kullanıma sahip olduğundan dolayı yalnızca bireysel olarak değil iş amaçlı olarak da tercih edilebilmektedir. Uygulamayı kullanırken ihtiyaç olan tek şey internet bağlantısıdır. Herhangi bir cihazdan internete bağlanarak hesaba giriş yapmak yüklenen belgelere her zaman ve her yerden erişim sağlamaya yardımcı olmaktadır. Kullanıcılar kendi kişisel bilgisayar ve telefonlarına yakın olmadığı durumlarda farklı cihazlardan internete bağlanarak Drive hesaplarına girebilmektedir.
Google Drive Ne İşe Yarar?
Çeşitli uygulamaları bir arada bulunduran Google Drive, pek çok uygulama ve hizmeti bir arada sunma özelliğine sahiptir. Öncelikle çevrim içi bir platform olduğundan dolayı internet erişimi olan tüm cihazlar üzerinden kullanılabilmektedir. Bireysel, akademik ya da iş hayatı dolayısıyla gereken dosya paylaşma ve düzenleme işlerini tek bir alandan yönetebilmeyi sağlar. Ayrıca aynı dosyada eş zamanlı çalışma şansı sunarak iş birliğinin geliştirilmesine ve zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur. Google Drive, bir Google hesabı olan herkes tarafından kullanılabilmektedir. İlk 15 GB depolama alanı ücretsiz şekilde temin edildiğinden dolayı önemli belgeler kolaylıkla depolanabilmektedir. Ayrıca Google, ücretli kullanıcılar için tek seferde 5 TB büyüklüğünde dosya yükleme hakkı sunar. Dolayısıyla büyük boyuttaki dosyalar, farklı türdeki klasörler ve daha fazlası için Google Drive tercih edilebilmektedir.
Google Drive Özellikleri Nelerdir?
Sahip olduğu avantajlarıyla öne çıkan ve diğer depolama alanlarından ayrılan Google Drive, pek çok özelliği sayesinde rahatlıkla kullanılabilen bir platformdur. Sisteme ait en önemli özellikler şu şekildedir:
● Dosya yükleme ve paylaşma: Kullanıcılar hem kendi dosyalarını kaybetmemek hem de başkalarıyla paylaşmak için Google Drive hesabı oluşturabilir.
● Çevrim içi dosya düzenleme: Metin belgeleri, tablolar ya da sunumlar için çevrim içi düzenleme yapılabilir. Ayrıca yeni dosyalar oluşturabilir ve başkalarına ait dosyalar da düzenlenebilir.
● İş birliği: Birden fazla kullanıcının aynı dosya üzerinde çalışmasını sağlar. Gerçek zamanlı olarak değişiklikleri gösterebilir ve iş birliğini kolaylaştırarak vakit kaybının önüne geçer.
● Otomatik senkronizasyon: Kullanıcının belirlediği sürede otomatik senkronizasyon gerçekleştiği için dosyalar her zaman güncel tutulur.
● Arama ve filtreleme: Dosyaların kolayca bulunması ve taranması için arama motoruna sahiptir. Ayrıca dosyaları özelliklerine göre filtreleyerek istenen belgeye daha kısa sürede ulaşılmasını sağlar.
● Güvenlik: Google Drive, yüklenen tüm dosyaların güvenli şekilde depolanması için veri şifreleme ve kimlik doğrulama gibi önlemlerden yardım alır.
Google Drive Hangi İşletim Sisteminde Çalışabilir?
Hem mobil hem bilgisayar üzerinden Google Drive’a ulaşmak mümkündür. Bunun için Windows, macOS, Linux gibi işletim sistemi olan bilgisayarlar üzerinden kullanılabilmektedir. Ayrıca telefon ve tabletlerde iOS ya da Android kullanılarak Drive hesaplarına giriş yapılmaktadır. Bilgisayar ve mobil üzerinde aynı işlemler yapılabildiği ve tüm dosyalar aynı şekilde görüntülenebildiği için kullanıcılar, diledikleri tüm cihazlardan yardım alarak Google Drive kullanabilir.
Google Drive Hangi Dosya Tiplerini Destekliyor?
Oldukça büyük bir depolama alanı sunan Google Drive, birçok dosya türünü desteklediği için tercih edilen bir yazılımdır. Kullanıcılar, aşağıda yer alan dosya türlerini ve daha fazlasını Google Drive hesabına yükleyebilir. Yükleme sonrası ayarları değiştirerek farklı kişilerle paylaşım yapabilir ya da online şekilde düzenleme yaparak dosyalarını güncel tutabilir. En çok yüklenen dosya tipleri şöyledir:
● Metin belgeleri (DOC, DOCX)
● Elektronik tablolar (XLS, XLSX)
● Sunumlar (PPT, PPTX)
● PDF
● Resim dosyaları ( JPG, JPEG, PNG, vb.)
● Videolar ve ses kayıtları (MP4, MP3, MOV)
Google Drive Dosyaları ve Klasörleri İçin İzin Ayarlama
İzin ayarları, dosyalara erişebilecek kişileri belirlemek için gerçekleştirilen işlemlerdir. Paylaşılan dosyalar özel, sadece okunabilir ya da düzenlenebilir gibi seçeneklerle paylaşılabilmektedir. Böylece diğer kişilerle eş zamanlı çalışmak veya dosyanın sadece görüntülenebilir olmasını sağlayarak belgeleri güvende tutmak mümkün olur. Ayrıca depolama için kullanılan alanda dosyalar yalnızca kullanıcıya görünerek verilerin gizli tutulması sağlanır. Verilen izinler, dosyanın veya klasörün paylaşılma bağlantısı üzerinden açık hale gelir. Kullanıcılara davet gönderildiğinde de dosya erişebilir hale gelir. Ayrıca paylaşım linkine tıklandığında kullanıcının dosyayı kimin görüntüleyebileceğini seçme şansı olması için bir uyarı bildirimi de gelebilir. Konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz “Google Drive ile Nasıl Dosya Paylaşılır?” yazımızdan yardım alabilirsiniz.
Google Drive’a Nasıl Dosya Yüklenir?
Dosya yükleme işlemini başarıyla gerçekleştirmek için bir Google Drive hesabına giriş yapılmalıdır. “+” işaretine ya da “Yeni” yazısına tıklanarak dosya yükleme seçeneği seçilmelidir. Sürükleyip bırakma ya da dosya ekleme işlemiyle birlikte Google Drive’a eklenen dosyaların konumları değiştirilebilmektedir. Dosya yükleme ve düzenleme hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak isterseniz “Google Drive Nasıl Dosya Yüklenir?” isimli yazımızdan yardım alabilirsiniz. Böylece konuyla ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilir ve yaşadığınız sorunlar için bir çözüm noktası bulabilirsiniz.